Με αφορμή την χθεσινή Απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου έχω να κάνω την ακόλουθη δήλωση.

Ένας Δήμος οφείλει να σκέφτεται σχεδιάζοντας το αύριο, με γνώμονα το κοινωνικό όφελος, χωρίς αποκλεισμούς και μακριά από γραφειοκρατικές αντιλήψεις. Με την χθεσινή Απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ξοδέψει δώδεκα εκατομμύρια ευρώ και οι κλίμακες της Πάτρας να μην είναι προσβάσιμες για όλους. Ο αποκλεισμός που υφίσταται ένα εμποδιζόμενο άτομο από αυτή την Απόφαση είναι προκλητικός, ανακόλουθος και απάνθρωπος.

Και εξηγούμαι, για να γίνει αντιληπτό.

Προκλητικός, γιατί ο κ. Δήμαρχος και οι υπηρεσίες έχουν από το 2016 το πόνημα της ομάδας έργου «ΠΑΤΡΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΠΟΛΗ 2020» που αναφέρει πως μπορούν να αρθούν τυχόν εμπόδια με συγκεκριμένες τιμολογημένες προτάσεις και για όλα τα τεχνικά έργα που ανακοινώθηκαν χθες. Τις έλαβαν υπόψη; Ενδεικτικά αναφέρω 1.5 εκ.€ για σκάλες Αγ. Νικολάου και Τριών Ναυάρχων.

Ανακόλουθος, γιατί δεν υλοποιεί με αυτό τον τρόπο την αιρεσιμότητα 3 που ξεκάθαρα αναφέρει ότι ένα έργο για να χρηματοδοτηθεί από πόρους ΕΣΠΑ, πρέπει να είναι κατασκευαστικά προσβάσιμο για ΑμεΑ.

Και απάνθρωπος, γιατί ενώ υπάρχουν τα τεχνικά μέσα, οι τεχνολογίες, τελικά τα χρήματα, εμείς ως πόλη επιλέγουμε το μη φιλικό, αυτό που βάζει εμπόδια, δίχως να σκεφτόμαστε πως θα εξυπηρετηθεί ο Άνθρωπος, παρά μόνο σκεφτόμαστε να κάνουμε ένα ακόμα έργο. Ναι ένα ακόμα έργο, σίγουρα.

Όμως το έργο αυτό, τελικά θα είναι φιλικό για όλους;

Ζητάω την επικαιροποίηση των μελετών ως προς την προσβασιμότητα, και την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 10%, ώστε η Πάτρα να είναι η πόλη μας χωρίς εμπόδια.

Να είναι πόλη να ζεις…

 

(πηγή: http://www.e-patras.gr/web/guest/article?id=1147963)